Uitdagende extra programma’s voor basisschoolleerlingen

De basisschool van IKC Prins Maurits biedt leerlingen het hele schooljaar door kosteloos naschoolse programma’s aan. Muziek, sport, creatief, koken, techniek… er kan van alles aan bod komen! De programma’s sluiten aan bij hun interesse of hun behoefte aan extra uitdaging. Leerkrachten kunnen uw zoon of dochter advies geven om één van deze extra programma’s te gaan volgen en dat met u overleggen, maar we stimuleren ze allemaal om ook zelf te kiezen uit het gevarieerde aanbod.

Vakantieschool

In schoolvakanties organiseert de gemeente Leeuwarden 'Vakantieschool058' voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van alle basisscholen.

Met 's ochtends een speciaal programma voor rekenen, taal, woordenschat en spelling. Daarnaast is er veel ruimte voor de persoonlijke leerdoelen. Voor leerlingen die na de vakantie naar het voortgezet onderwijs gaan is er een speciale brugklastraining.

In de middag doen de klassen verschillende activiteiten op het gebied van sport, spel en cultuur. Zo zijn er workshops theater, is er een sport- en spelcircuit en gaan de leerlingen kanovaren en suppen. Ook is er aandacht voor een gezonde leefstijl en bewegen.

De lessen worden gegeven door een jong en enthousiast team. Een groot aantal begeleiders zorgt voor veel aandacht voor de leerlingen, zowel klassikaal als individueel. Vanuit ons IKC adviseren we sommige leerlingen om deze lessen te volgen en geven we ze daarvoor op. Meedoen is gratis! Meer weten? Kijk op de zomerschoolpagina.

Weekendschool Baljée

Weekendschool Baljée is de plek waar enthousiaste en gemotiveerde kinderen van 10 tot 14 jaar uit Leeuwarden kennismaken met boeiende beroepen en levendige organisaties.

Zo biedt de weekendschool kinderen mogelijkheden om uitgebreider in aanraking te komen met onderwerpen zoals kunst, technologie, natuur, zorg, media, cultuur en economie. De lessen van de weekendschool zijn twee keer per maand op zondagmiddagen. Vanuit ons IKC adviseren we sommige leerlingen om zich hiervoor op te geven. Meer weten? Kijk op de website van de weekendschool.

Playing for success

Playing for success is een speciaal programma dat wordt georganiseerd door Cambuur Verbindt, de maatschappelijke poot van de gelijknamige sportclub. De club doet dit samen met PCBO Leeuwarden.

Naast een basisschoolgroep is er ook een afzonderlijke groep voor leerlingen van een aantal scholen voor middelbaar onderwijs. Elf weken achter elkaar komen de leerlingen op woensdagmiddagen na schooltijd naar het Cambuurstadion om dit bijzondere programma te volgen.

Hoe werkt het? Er zijn eigenlijk in elke klas wel leerlingen die, als het gaat om zelfvertrouwen, zelfwaardering en motivatie, een extra impuls kunnen gebruiken. Hun leerkrachten kunnen deze leerlingen opgeven voor deze Playing for Success-lessen, als ze dat zelf ook willen en hun ouders ook akkoord zijn.

De Plusklas

Eén dag per week volgt een aantal leerlingen uit de groepen 7 en 8 van alle vijftien PCBO-scholen onderwijs in de plusklas. Die klas is bedoeld voor leerlingen die extra uitdaging goed kunnen gebruiken.

Hier krijgen ze pittiger opdrachten om hun tanden in te zetten. De plusklaslessen worden gegeven in een lokaal van IKC de Kinderkoepel. Groep 8 volgt een deel van deze lessen op het Beyers Naudé gymnasium, waar de docenten ook af en toe een les komen geven. Zo maken de achtstegroepers alvast kennis met de middelbare school.